FREE ADMISSION

Island - del 4

I juni 2023 var vi på Island. Vi havde 10 dejlige dage hvor vi kørte rundt i en Mitsubishi Eclipse Cross 4WD. Her er et udpluk af vores køretur rundt på øen.


Dag 7 på Island.

7. dag kørte vi fra Hestefarmen til Skútustaðir, som er en imponerende kæde af pseudokraterne. Derfra gik det videre ved Mývatn søen til Höfði, som er et klippefyldt forbjerg, der når ud i vandet i søen Mývatn og er fantastisk flot. Næste stop var Dimmuborgir, som betyder ”det sorte fort” og er et stort lavaområde med usædvanlige stenformationer. Dernæst fulgte Hverfjall Volcano, som er 396 meter højt tephra eksplosionskrater. Vi kørte derefter videre ved Mývatn sø og efter et par minutters kørsel ad en gruset vej, omgivet af dampende områder lå Grjótagjá, en lille lavagrotte, som er kendt for sin geotermiske kilder i dybet. Næste stop var det geotermiske område ved Namaskard. Det sidste stop var i området ved Vulkanen Krafla, hvor vi så Víti krateret.


Her er billeder fra nogle af de steder vi så på 7. dagen. 

Skútustaðagígar-pseudokraterne ligger i området omkring søen Mývatn. Kraterne selv er ikke magmaproducerende vulkanske åbninger, men blev dannet af gaseksplosioner, da kogende lava flød over de kølige, våde overflader for omkring 2.300 år siden.


Billede fra Skútustaðagígar-pseudokraterne.

Lidt info om Mývatn søen:
Myvatn-søen opstod for cirka 2.300 år siden, som følge af et stort basaltisk lavaudbrud. Da lavaen flød ind i regionen, stødte den på vådområder og andre lavereliggende områder. Samspillet mellem den varme lava og vandet resulterede i dampeksplosioner, hvilket skabte en række særpræg, herunder de pseudokratere, der kan findes i området.
Lavastrømmen blokerede også områdets naturlige dræningsstier. Denne obstruktion af lavaen opdæmmede vandet, hvilket førte til dannelsen af selve søen Mývatn. I dag er Mývatn en af de største søer på Island, der dækker et areal på ca. 37 kvadratkilometer. Søen er ret lavvandet med en gennemsnitlig dybde på ca. 2,5 meter.

Höfði er et klippefyldt forbjerg, der når ud i vandet i søen Mývatn. Udsigten herfra er god, hvilket giver en udsigt over søens bugter og fjorde. Her er mange usædvanlige lavaformationer både ude i vandet og på land, disse formationer gør at det er blandt de smukkeste områder omkring Mývatn.


Billeder fra Höfði.

Tæt på Höfði er der en lille skov, som er meget smuk. Hvis man går en tur rundt på halvøen hvor skoven er, kan man se i mærkeligste formationer ude i Mývatn.

Her et par billeder fra vores tur.

Dimmuborgir, som betyder ”det sorte fort”, er et stort lavaområde med usædvanlige stenformationer i det nordlige Island. Når du går på gangstierne inde i området, kan du læse om, hvordan stedet opstod for cirka 2.300 år siden. Stedet opstod ved at lavarørene, som var i hele området, kollapsede grundet et udbrud øst for området. Hermed opstod de mærkelige stenformationer.

I forbindelse med Tv-serie “Game og Thrones”, blev der lavet optagelser i Dimmuborgir.


Her er nogle billeder fra området.

Hverfjall vulkanen er 396 meter højt tephra eksplosionskrater. Det ligger nær den østlige bred af søen Myvatn i Nordisland og Ligner en sort askekegle af mammutproportioner. Oppe på kraterets rand er der en fantastisk udsigt.


Billeder fra Hverfjall vulkanen.

Video fra Hverfjall vulkanen.

Ikke lagt fra Mývatn sø og blot et par minutters kørsel ad en gruset vej, omgivet af dampende områder ligger Grjótagjá, en lille lavagrotte tæt på Mývatn, som er kendt for sin geotermiske kilder i dybet. Tidligere blev grotten brugt til badning, men efter et jordskælv er vandtemperaturen steget til op til 50 grader, så man må ikke bade der mere.


Et par billeder fra grotten.

Info om Namafjall:
I dette område, også kendt som Hverir, vil du se mange rygende fumaroler (dampåbninger) og kogende solfataras (mudderpotter), omgivet af svovlkrystaller i mange forskellige farver. Dette svovl giver området en overvældende lugt af rådden æg.


Billeder fra Namafjall.

Videoer fra Namafjall.

På vej til Víti krateret så vi Krafla geotermiske bruser, som ikke er en helt standard bruser. Denne bruser er udendørs, kører i 24 timer i døgnet, er dejlig varm og gratis.

Her er den.

I vulkanen Krafla området ligger Víti krateret, som er et enormt eksplosionskrater med en diameter på omkring 300 meter.

Her er et billede af krateret. 

Video fra Víti krateret.

Hjemturen fra Víti krateret til Hestefarmen Hof Garður via den bakkede og smukke vej nr. 87.

Dag 8 på Island.

8. dag skulle vi kører fra Hestefarmen Hof Garður til Geysir Hestar i nærheden af Geysir Hotspring. Vi havde hjemmefra planlagt at køre gennem islands højland ad vej nr. F35, hvis vejen var blevet åbnet efter vinteren. Det var den heldigvis og vi fik en spændende og i starten flot tur på 350 km gennem højlandet.


Her er billeder fra nogle af det vi oplevede på 8. dagen. 

Farvel til Hestefarmen Hof Garður, som har været et rigtigt dejligt sted at bo.

På vej mod højlandet og den spændende vej nr. F35 gennem højlandet.

Nu starter den spændende tur over højlandet via vej nr. F35. I starten var det fint vejr og vejen var meget støvet.

Vi er nu nået til området omkring Kjölur og vejret bliver dårligere, det samme gør vejen.

Video fra F35.

Det sidste og værste stykke af F35 i dårligt vejr.

Endelig ankom vi til vores overnatningssted, endnu en hestefarm Geysir Hestar.

Men der var også andre dyr på Geysir Hestar.


Se video: