FREE ADMISSION

Kroatien - del 1

Vi har besøgt Kroatien i årene 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2009, 2014 & 2015 alle gange med stor succes. Nogle af årsagerne til at vi efterhånden elsker Kroatien er: Det dejlige behagelige tørrer klima, ikke for varmt, normalt en behagelig kølende brise fra Adriaterhavet, det normalt klare og varme vand i flotte dybblå farver, de mange forskellige fisk, den flotte natur, god stemning - afstressende, de hjælpsomme og venlige kroatere - man er altid tryg ved dem, ingen tyveri trods det at vi næsten aldrig lukker vores telt, det forholdsvis lave prisniveau og den korte køreafstand fra Danmark.


Kroatien del 1 omhandler 2000 & 2001.

2000:
Vi boede i Pula (Istrien) på campingpladsen "Autocamp Stoja". Pladsen er en naturplads uden parceller, så vist man er heldig og komme på det rigtige tidspunkt, kan man få en rigtig god plads lige ned til vandet. Vi havde sådan en plads, hvor jeg fra luftmadrassen om aftenen, når jeg skulle i seng, kunne ligge og se ud over vandet med lyset fra en havn i baggrunden - rigtigt flot. Pladsen ligger på en halvø, så det er næsten lige meget hvor man ligger, så er der ikke ret langt til vandet. De sanitære forhold er efter sydlandske forhold ok (men selvfølgelig ikke som de fleste danske). Vi gav i juni måned 2000, 807 kr. for 8 overnatninger. (3 voksne, 1 barn + strøm)

Billeder fra "Autocamp Stoja", Pula (2000).

Campingpladsens beliggenhed gør at den også er en god base, hvis man vil ud og opleve noget. I Pula ligger verdens 6. største Amfiteater, som bestemt er et besøg værd. Der har været plads til 23.000 tilskuere og den ellipseformede arena var 133 m lang og 105 m bred opført 1.-2. århundrede efter Kristus.

Billeder fra Amfiteateret i Pula 2000.

Den rigtige Triumfbue, som ligger i Pula.

En meget spændende seværdighed, som ligger lidt langt væk, men som man skal se, når man er på disse kanter i Kroatien, er Plitvicka nationalpark. Parken ligger ca. 90 km øst for Senj, tæt på grænsen til Bosnien. Turen fra Pula til Plitvicka og retur er på omkring 600 km, men hvis man starter turen tidligt om morgenen, kan man godt nå at få en fantastisk tur ud af det. Oplevelsen i parken er en af de ting man aldrig vil glemme, her er 16 smaragdgrønne og turkisblå søer der overgår alt. Vi fik på turen fra Senj til Plitvicka set, at det ikke var mange år siden krigen sluttede. Her var mange huse med masser af skudhuller og mange steder havde de så ved siden af det gamle hus opført et nyt. Det mærkelige var at de gamle huse slet ikke var plyndret på nogen måde, døre og vinduer var for det meste intakte. Det var helt anderledes da vi var i det tidligere Østtyskland i 1996, her var alle de gamle huse totalt udplyndret.

Billeder fra Plitvicka nationalpark 2000.

2001:

Vi havde hjemmefra ikke præcist planlagt hvor vi skulle hen, det eneste der var sikkert var at vores første stop skulle være Mali Lošinj. Vi kørte fra Seeboden i Østrig gennem Karawanken tunnelen og videre forbi hovedstaden i Slovenien, Ljubljana. Derfra til Mali Lošinj via øen KRK, som er en meget underlig ø, næsten uden vegetation på østsiden og meget frodigt på resten af øen. Fra byen Valbiska på Krk sejlede vi til Merag på Cres. Sejltiden omkring ½ time pris ca. 100 kr. (bil + 4 voksne). Vejen fra Merag til Mali Lošinj er mange steder meget snoet, så det er en god idé at give sig god tid. Vi boede på campingpladsen "Cikat", som ligger lige ud til en dejlig bugt med klart og lækkert vand. Meget af vores tid gik med at svømme og snorkle efter fisk. Her er virkelig perfekt vand hvis man gerne vil studere forskellige fisk. Når man er i Mali Lošinj skal man også huske at besøge den nærliggende Veli Lošinj, som er en meget smuk og charmerende lille by med en lille havn. Lige syd for Veli Lošinj ligger Rovenska, som består af ganske få huse, en meget lille havn og en rigtig god badestrand. Dog skal man forstå ordet badestrand rigtigt, for her i Kroatien er langt de fleste strande sten- eller klippestrande. Men her ved Rovanska er vandet normalt ekstremt klart, så her er der mulighed for at se endnu flere fisk og koraller end ved "Cikat". Mali Lošinj er også en ret hyggelig by med en del forretninger og nede ved den hyggelige havn er der masse af stemning. Boder og en del frugtbåde hvor man kan købe mange forskellige slags frugt til en billig penge. Er man til ture kan det anbefales at gå rundt om Cikat halvøen fra campingpladsen til Mali Lošinj. Det gjorde vi en dag og fandt ved den lejlighed et gammelt militært område hvor der var små togskinner der førte ind i klippevæggen, så der havde åbenbart været et slags depot eller lign. Vi havde 7 overnatninger på campingpladsen i Mali Lošinj, det kostede 1470 kr. (4 voksne + strøm + telt).

Billeder fra Lošinj.

Klik på en af de nedenstående knapper for at vælge årstal.